wydarzenia

Zakończył się Festiwal Dobrego Smaku

We wtorek zakończył się Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, który odbywał się na Placu Kolegiackim. Była to już XVII edycja tego wyjątkowo smakowitego wydarzenia.

Tematem przewodnim Festiwalu był Jarmark Dobrego Smaku. Na rozstawionych na Placu Kolegiackim stoiskach, można było spróbować przysmaków z wielu regionów Polski, a także Węgier, Hiszpanii, Francji, Litwy czy Bliskiego Wschodu. Nie zabrakło również tradycyjnych specjałów wielkopolskich – szarych kluch czy pyr z gzikiem.

Swoje stoiska miały także winiarnie. W specjalnie wydzielonej strefie, swoje produkty zaprezentowały niezależne destylarnie mocniejszego alkoholu. Były również piwa kraftowe i wina.

Festiwal Dobrego Smaku to nie tylko jedzenie, ale także kultura. W centrum Placu Kolegiackiego odbywały się koncerty festiwalowej formacji Yes Chef Band!. Muzycy wykonywali standardy muzyki rozrywkowej w autorskich aranżacjach.

Ponadto we wtorek, 15 sierpnia na Festiwalu pojawili się artyści z całego świata biorący udział w tegorocznym Przeglądzie Folkloru Integracje. Grupy z Polski, Słowacji, Francji, Rumunii i Meksyku dali krótkie pokazy muzyczno-taneczne.

Kolejna edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku już za rok.